Jak zaparzyć idealną herbatę? 7 wskazówek aby uzyskać pełnię aromatu i smaku

Herbata jest z pewnością jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przywędrowała ona do Europy w pierwszej połowie XVI wieku z Chin, gdzie jest znana i ceniona już od setek lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki herbaty. Jak wykazało wiele badań herbata wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wykazuje ona między innymi działanie moczopędne, jak również rozszerza naczynia krwionośne co wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Dla wielu osób równie istotne co właściwości prozdrowotne, są jej walory smakowe. Warto się zastanowić w jaki sposób najlepiej parzyć herbatę, aby wydobyć z niej najlepszy smak i aromat oraz na co zwrócić uwagę w procesie jej przygotowania.

1. Jakość herbaty

Nie powinien nikogo dziwić fakt, że smak herbaty jest w ogromnej mierze zależny od jakości suszu użytego do sporządzenia naparu. Aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem należy wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł, które gwarantują nam najlepszą jakość suszu.

2. Ilość suszu i czas parzenia

Zarówno ilość suszu jaką należy użyć do stworzenia naparu, jak i czas parzenia są różne w zależności od rodzaju herbaty, a informacje te stanowią najważniejszą wskazówkę podczas przygotowania. Niezwykle istotne jest stosowanie się do zaleceń, gdyż to pozwoli na wydobycie z suszu wszystkiego co najlepsze, a herbata nie będzie zbyt słaba ani zbyt mocna. Każdy rodzaj herbaty ma specyficzne wymagania co do czasu parzenia. Czarną herbatę należy parzyć ok.1-1,5 min, zieloną (w zależności od gatunku) 1-1,5 min lub 2-2,5 min, z kolei białą 2-3 min, jednak  nie należy przekraczać czasu trzech minut, ponieważ po tym okresie do naparu zaczynają wydzielać się substancje odpowiedzialne za charakterystyczną goryczkę, która może popsuć doznania smakowe.

3. W jakim naczyniu parzyć?

Najlepszym naczyniem do zaparzenia herbaty są okrągłe czajniczki. Duża objętość umożliwia swobodne i całkowite rozwinięcie się liści herbaty, co pozwala na oddanie w pełni ich aromatu i smaku. Do tworzenia naparu można również używać kubków czy filiżanek. Kluczowym etapem, o którym mało osób wie, jest uprzednie ogrzanie naczynia. Dlaczego warto wdrożyć ten etap do naszego rytuału parzenia? Nieogrzane naczynie absorbuje ciepło z wody, co obniża jej temperaturę, a to ma znaczący wpływ na smak herbaty, ponieważ parzenie w niższej temperaturze nie przebiega tak jak powinno. Przeczytaj też: temperatura parzenia herbaty.

4. Temperatura wody

Temperatura wody jest drugim najważniejszym czynnikiem warunkującym smak napoju. Gdy użyjemy zbyt zimnej wody, herbata się nie zaparzy, a napar będzie słaby. Natomiast gdy użyjemy zbyt gorącej wody, liście się sparzą, ale nie oddadzą pełni aromatu. W przypadku herbaty czarnej, uznaje się, że temperatura wody powinna wynosić około 95 stopni Celsjusza. W przypadku herbaty zielonej oraz białej jest to 70-80 stopni Celsjusza.

5. Jakość wody

Niebagatelny wpływ na jakość herbaty ma również jakość wody użytej do zalania suszu. Najlepszym wyborem jest woda miękka. A jak sprawdzić jaki rodzaj wody jest u nas? Jeśli na tafli płynu unosi się ciemna plama to znak, że woda jest zbyt twarda i warto przed  ugotowaniem przefiltrować ją, aby pozbyć się  nadmiaru jonów wapnia i magnezu.

6.Preinfuzja

Preinfuzja (tzw. wstępne zaparzanie) jest to zabieg polegający na zalaniu herbaty około 1/3 objętości wody, która była przeznaczona do parzenia, na czas około 15-30 sekund. Pozwoli to na otworzenie liści herbaty i efektywniejsze wydobycie smaku.

7. A może dodatki?

Wiele osób kocha herbatę w jej najczystszej postaci, wiele natomiast stosuje pewne urozmaicenia wobec klasycznego smaku. Wśród dodatków do herbaty stosuje się między innymi cukier, miód oraz cytrynę. Dla miłośników bardziej wyszukanych smaków poleca się dodać świeże mleko do czarnej herbaty. Powstaje w ten sposób napój o wdzięcznej nazwie bawarka, którą najczęściej pije się na ciepło do śniadania.

Jak można zauważyć prawidłowy proces parzenia herbaty składa się z kilku ważnych etapów, jednak każdy z nich wart jest poświęconego czasu. Wykorzystując podane wskazówki, będziemy mogli delektować się wyjątkowym i niezapomnianym aromatem oraz smakiem herbaty.