2 lekkie i pyszne ciasta dla każdego

jak upiec biszkopt

Każdego z nas nachodzi czasami ochota na coś słodkiego. Z uwagi na fakt, że to, co słodkie, zwykle bywa kaloryczne, wiele osób zastanawia się, co warto jeść w takich momentach, by był to nieco zdrowszy wybór i nie powodował wielkich skoków na wadze. Oto 3 ciasta, które są jednocześnie pyszne i nie stanowią bomby kalorycznej.

Biszkopt

Słodki, lekki, delikatny. Taki jest właśnie biszkopt. Wiele osób zastanawia się, jak upiec biszkopt, by był on naprawdę puszysty. Istnieje bowiem legenda, że jego przygotowanie wcale nie jest proste. Jak się okazuje, wcale nie musi to sprawiać wielkich kłopotów, jeśli zastosujemy się do wszystkich wytycznych z przepisów i nie będziemy… zbyt niecierpliwi. Biszkopt wymaga bowiem czasu, a także odpowiedniego przygotowania. Wszystkie składniki muszą bowiem mieć temperaturę pokojową, co wymaga pamiętania o wyjęciu ich na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowań.

Ciasto marchewkowe

Zdrowe, lekkie, wyśmienite. Takie z kolei jest ciasto marchewkowe. Przygotowanie go nie przysporzy problemu nawet początkującym kucharzom. A smak… jest zdecydowanie wyborny. Do ciasta marchewkowego można dodać bakalie, takie jak rodzynki, orzechy oraz imbir. Wszystkie wymienione składniki są bardzo zdrowe. Ale nie można też nie wspomnieć o zdrowotnych właściwościach samej marchewki. Kryje się w niej mnóstwo składników odżywczych, takich jak sód, wapń, fosfor, potas, witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP. To wszystko sprawia, że marchewkowiec jest idealnym rozwiązaniem nie tylko dla osób na diecie, ale i dla dzieci czy osób starszych!